Contact via Whatsapp

Wat zijn SEO clusters en hoe verbeteren ze je SEO

Wat zijn SEO clusters en hoe verbeteren ze je SEO?
Inhoudsopgave
Delen via:

Een SEO cluster is een verzameling van onderling gerelateerde contentpagina's die georganiseerd zijn rond een centraal kernonderwerp, ook wel bekend als de 'pillar page'. Deze methode verbetert de zoekmachineoptimalisatie door een duidelijke structuur en context te bieden aan zoekmachines en gebruikers. Hiermee geef je als het ware een soort handleiding mee aan de bots van zoekmachines. De overkoepelende pillar page wordt gevoed door de onderliggende pagina’s.

De werking van SEO Clusters

SEO clusters werken door een hoofdpagina te hebben die een breed onderwerp behandelt, en meerdere gerelateerde subpagina's die dieper ingaan op de verschillende aspecten van dat onderwerp. Deze subpagina's linken terug naar de hoofdpagina en naar elkaar, wat een netwerk van relevante content creëert. Dit noemen we ook wel interne linkbuilding.

Wat zijn de voordelen van SEO clusters?

SEO clusters verhogen de relevantie en autoriteit van een website op bepaalde onderwerpen, wat uiteindelijk leidt tot betere rankings. Deze strategie rol je niet van vandaag op morgen uit. Echter verbeter je hiermee ook de gebruikerservaring door informatie logisch en overzichtelijk te presenteren. Niet alleen zoekmachines ‘lezen’ je website makkelijker. Ook de gebruiker navigeert gemakkelijk door de beschikbare informatie. Wat uiteindelijk resulteert in een hoger conversiepercentage (of succespercentage).

Hoe ga je te werk?

Om een effectief SEO cluster op te zetten, begin je met een grondig zoekwoordonderzoek om het kernonderwerp en de gerelateerde subonderwerpen te identificeren. Wij werken graag met toolings zoals SE Ranking, Google Search Console en GA4. Je zet een duidelijke structuur binnen de gevonden onderwerpen. Dit worden uiteindelijk je clusters. Vervolgens ontwikkel je content (op basis van prioriteit) die deze onderwerpen behandelt en zorg je voor strategische interne linking. 

De uitdagingen van SEO clustering

Het creëren van SEO clusters vereist een diepgaand begrip van het onderwerp. Daarnaast vraagt het ook om tijd en commitment. Het is belangrijk om de clusters regelmatig te herzien en te updaten van de nieuwste trends en dus content. SEO clustering en dus SEO optimalisatie is een continu proces. Eigenlijk ben je nooit echt klaar. Echter als je dit in een keer goed opzet, is het onderhouden een leuk proces. Zeker als je de resultaten ziet verschijnen in de analyse toolings. 

Kortom: SEO clusters zijn een essentieel onderdeel van moderne SEO-strategieën. Een marketingstrategie zal een plan rondom SEO clustering moeten bevatten als je lange termijn mee wilt blijven concurreren in de markt.

Benieuwd naar een case rondom SEO clustering? Bekijk dan onze LeukeRecepen SEO case.

Geschreven door:

Wessel

UX/UI Designer / SEO-specialist bij MCO Marketing Collective

Geschreven door:

Vivian

Marketeer & strateeg MCO Marketing Collective

Klaar om impact te maken?

Kom in contact
Kom in contact
Up right arrow.
Up right arrow.